Politic sau apolitic?

În contextul politic actual, vedem tot mai mult cum această ştiinţă, care se ocupă cu studiul practicii de guvernare a unui stat şi care însumează toate manifestările grupurilor politice în vederea emancipării conceptelor proprii în lupta pentru supremaţie ideologică, se îndreaptă inevitabil către Ares. 

Între partidele politice este un război, un conflict, în centrul partidelor se află Ares. Pe cale de consecinţă, dilema care apare este aceea dacă politica în sine este reprezentată de Ares. În încercarea de a lămuri acest lucru, voi face câteva precizări referitoare la partidele politice. 

1. Partidele au două scopuri: un scop imediat (preluarea puterii) şi un scop mediat (aplicarea ideologiei partidului respectiv). Observăm că scopul care interesează cel mai mult, scopul imediat este obţinerea puterii. 

2. Cum se desfăşoară oare această luptă pentru supremaţie politică? Filozoful Kant spunea că totul trebuie să fie subordonat moralei şi adevărului, în timp ce Machiavelli susţinea că numai rezultatul final contează, altfel spus: scopul scuză mijloacele. 

Cred că e lesne de înţeles că, în această luptă guvernată de Ares, concepţia lui Machiavelli este cea care se aplică perfect. Dar au oare partidele politice un rol benefic în societate? S-a considerat că acestea sunt un motor al vieţii sociale şi totodată un rău necesar. Partidele ar asigura pluralismul politic şi pluripartidismul, trăsături  definitorii ale democraţiei. Rezultă astfel că democraţia îl cuprinde pe Ares. De asemenea, totalitarismul îl cuprinde şi el pe Ares. Acum ne punem următoarea întrebare după cum am văzut în articolul anterior: care Ares câştiga lupta? Ares-ul democraţiei sau cel al totalitarismulul? Aici trebuie să vedem care este hrănit mai bine şi tind să cred că este vorba de cel al democraţiei. 

Prin cele expuse mai sus, am vrut să arăt cum Ares este omniprezent, fiind caracteristic fiecărui sistem, aflându-se în fiecare din noi. 

Întrebarea cu care închei şi cu care sper să vă pot face să reflectaţi puţin este: oare eşti exonerat de orice vină dacă, sub pretextul că eşti apolitic, laşi ca un om/grup politic/regim, ce are un Ares pe care nu-l poate limita, să ajungă la putere? 

În democraţie câştigi numai dacă ai majoritatea ( democraţia=  Σ Ares +1).  Altceva la care aş dori să reflectaţi este expresia: “Nu votezi, nu vorbeşti” (am studiat-o pe a 7-a la educaţie civică şi mi s-a părut ceva WOW). Acum îmi dau seamă că e doar o altă modalitate a lui Ares de a îngrădi drepturile oamenilor. Suveranitatea e a tuturor, toţi suntem oameni, fiecare din noi e o voce care trebuie să se facă auzită şi trebuie luată în considerare. 

Leave a comment